Nepřilnavé nádobí uvolňuje miliony plastových částic

Nádobí s nepřilnavým potahovým materiálem se těší veliké oblíbenosti. A má to svoje důvody. Pokud je na něm ale jediná malá trhlina, můžete jeho prostřednictvím konzumovat neuvěřitelné množství škodlivých mikroplastů a nanoplastů.

Výhody nepřilnavého nádobí jsou jasně dané. Protože se příprava pokrmů obejde bez nadbytečného tuku či oleje, krásně zapadá do zdravé gastronomie i ukázkového životního stylu. Pánve i hrnce s tímto speciálním povrchem také zabraňují nežádoucímu přichycení potravin, což se pozitivně promítne v čištění, samotné údržbě i delší životnosti. Sláva teflonu, volají jeho uživatelé! Ovšem vědci z něj takovou radost už nemají. Co je tady za problém?

Všeho moc škodí. A zvláště plastů 

Poznatky australské studie (1) uskutečněné univerzitou v Newcastlu nejedno člověka nabádají k tomu, aby teflonové pomocníky raději nechal uzamčené ve skříňce. Informují totiž o tom, že jedna malá trhlinka na tomto nádobí může uvolňovat přibližně devět tisíc plastových částic. A pokud je povrch, nedej bože, narušený z větší části, může jít dokonce až o dva miliony mikroplastů a nanoplastů, což se zjistilo na základě Ramanovy spektroskopie a algoritmického modelování. Že nejde o přísady, které bychom si dobrovolně chtěli vkládat do úst, to je jasné zřejmě každému.

Hrozba na sporáku i na talíři?

„Nepřilnavý potahový materiál teflon je syntetický plast, jenž je členem rodiny PFAS neboli per- a polyfluoralkylových látek, o kterých se hovoří jako o věčných chemikáliích, neboť jejich rozklad v prostředí trvá stovky, ne-li tisíce let. Hodně dlouho také přetrvávají v lidském těle, kde mohou napáchat zdravotní komplikace,“ objasňuje jeden z hlavních autorů studie (1), kterým je vědecký výzkumník Cheng Fang. Že se taková rizika rýsují jen při vaření, a to kvůli vysokým teplotám? Situace je ještě horší. Australští odborníci se totiž domnívají, že ani pobyt v myčce teflonovému nádobí příliš nesvědčí, neboť postupem času narušuje jeho povrch. Ten byste měli pravidelně kontrolovat a v případě jakéhokoli poškození pomýšlet na výměnu.

Zdroje: (1) www.news.flinders.edu.au/blog/2022/10/31/not-so-tough-teflon/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat